Energetische Meditatie

Je vindt geen vrede door de omstandigheden van je leven te veranderen, maar door te beseffen wie je ten diepste bent.
- Eckhart Tolle -


Wat is het?

De grondlegger van Energetische Meditatie is Ton van Gelder, arts voor acupunctuur, homeopathie en natuurgeneeskunde. Hij was de drijvende kracht achter het Instituut voor Energetische Geneeskunde (IVEG). Hij schreef tal van gezaghebbende boeken, en zeven jaar lang wekelijks een column over gezondheid en spiritualiteit in het Rotterdams Dagblad. De Energetische meditatie cursussen waren zijn antwoord op de steeds terugkerende vraag van patiënten over hoe zij zelf de kwaliteit van hun leven zouden kunnen beïnvloeden en verbeteren.

Veel meditatietechnieken hebben we te danken aan India. De Chinese Taoïsten ontrafelden de geheimen van energie. Energetische meditatie, EM in het kort, combineert het beste van beide tradities. Ton van Gelder en chakratherapeut Danny Vishnudatt realiseerden zich dat de pure en traditionele beoefening van meditatie voor weinigen onder ons in het Westen is weg gelegd. Zij beseften dat mantra's en lotushouding, hoe mooi en symbolisch ook, niet de hoofdzaken zijn waar het voor ons om draait, en kozen voor wat voor ons Westerlingen zowel het moeilijkste als het belangrijkste is: het kalmeren van de geest, en te leren voelen wat er in ons leeft.

Energetische Meditatie is een eenvoudige praktische onderzoeksmethode gericht op je eigen lichaam en geest. Onderzocht wordt wat er zich in je hoofd afspeelt (denkprocessen, min of meer vaste gedachtenpatronen) en wat er zich in je lichaam afspeelt (energetische processen, waaronder emoties). Je wordt je bewust van je lichaam, je gevoel, gedachten, emoties, energie en blokkades. 

Ons lichaam en onze geest worden volgens de oude Chinezen gevormd uit een stelsel van energiesystemen. Kenmerkend voor energie is dat deze beweeglijk is. Bij energetische meditatie is het de bedoeling dat je de ‘qi’ in je lichaam ook inderdaad voelt stromen. Daarbij leer je gebruik te maken van je ademhaling. Tussen de ademhaling en het stromen van de ‘qi’ bestaat een belangrijk verband. Het is namelijk de ademhaling die de ‘qi’ laat stromen, waarbij de inademing voor de belangrijkste stuwkracht zorgt. De oefeningen worden zittend op een stoel of lopend gedaan Zowel binnen als buiten, daar waar het daadwerkelijke leven plaats vindt. Je kunt in je dagelijkse leven tijdens de alledaagse dingen deze technieken gebruiken om beter met jezelf in contact te blijven, en waar nodig anders te leren omgaan met dingen. 

Belangrijk uitgangspunt bij energetische meditatie is dat het proces van zelfonderzoek vooral leuk kán en mág zijn. Jezelf leren kennen is een fantastisch proces. De meeste afbeeldingen van Boeddha zijn magere, strenge, ascetische figuren. Maar Boeddha is niet altijd zo streng en serieus afgebeeld. Kijk naar de beelden van de Chinese lachende Boeddha! Dit beeld symboliseert materiële en geestelijke overvloed. Het gezegende leven van iemand die de geheimen van het bestaan heeft doorgrond, en nu geniet van al het moois wat het leven te bieden heeft. Wij denken dat de lachende Boeddha een stapje verder is dan de strenge, mediterende Boeddha. De strenge mediterende Boeddha belichaamt het middel, de lachende Boeddha het doel.... Wat doet het?

Belangrijk uitgangspunt in deze trainingen is dat mediteren nuttig, makkelijk, leuk en leerzaam moet zijn. Door de eigen lichaamsenergieën en het bewustzijn te onderzoeken en te beïnvloeden wint het dagelijks bestaan aan kwaliteit. Door meditatie oefeningen kun je je ontspannen en laat je je hoofd tot rust komen. In alle rust kan je dan gaan onderzoeken wat er zich in je mind afspeelt - denkprocessen en soms vastgeroeste denkpatronen, en wat er zich in je lichaam afspeelt - energetische processen, waaronder emoties. Deze processen lijken vanzelf te gaan, alsof ze je overkomen. De training is gericht op het heroveren van de bewuste controle. Door EM voel je in je lichaam waar je energie geblokkeerd is. Je krijgt technieken om deze weer te laten stromen. 

In het algemeen kun je met EM positieve effecten bereiken in zaken zoals:

  • Omgang met stress en spanning
  • Controle over je denken
  • Concentratie vermogen
  • Eigen energie beter gebruiken
  • Je eigen kern beter begrijpen
  • Contact met andere mensenInhoud

EM1

De basisprincipes. Je onderzoekt gevoelens, gedachten en je lichaamsbewustzijn. Je leert technieken om de energie in je voorste energie kanaal weer goed te laten stromen. Dat geeft meer energie en is voeding voor je lichaam en alle processen die daarin plaatsvinden. Je krijgt een ruimer inzicht en meer grip op de kwaliteit van je bestaan.


EM2 

EM2 gaat een stapje verder. Centraal staat het ervaren van energieën in je lichaam en het gebruik ervan om jezelf mentaal en fysiek te versterken. Uiteindelijk doel van de cursus is het openen en gaan gebruiken van de achterste energiebaan. Omdat de meeste mensen gewend zijn in hun hoofd en aan de voorkant van hun lichaam te 'wonen', is dat achterste kanaal bij velen verwaarloosd. Maar juist in dat achterste kanaal stroomt een heel krachtige en sterke energie die het denken effectief en helder helpt maken. Het denken wordt dan een prachtig instrument, een bewust gestuurd - niet door emoties vertroebeld - proces.


EM3

Openen, dat is waar het bij EM 3 om draait. Openen om eenheid te kunnen ervaren. Dat vereist nog meer helderheid en transparantie. Werken aan de diepere weerstanden en overtuigingen. En mediteren en oefenen om steeds Bewuster te zijn en ook te blijven in het contact met anderen. Daarnaast leer je om te voelen buiten je lichaam en je te verbinden met de natuur, met de ander en met jezelf, je ziel en het al. Door eenheid te ervaren heb je altijd een energiebron waaruit je kunt putten.Voor wie is het?

Iedereen kan Energetische Meditatie leren. Het is eigenlijk iets wat we allemaal van nature al kunnen, en soms ook doen. Maar het is een subtiele vaardigheid die gemakkelijk ondergesneeuwd raakt in de drukte van het dagelijks leven, en vaak uit het zicht raakt naarmate we opgroeien en ouder worden. Voor degenen die vooral op zoek zijn meditatie als serene techniek om zich rustiger, lekkerder en minder gestrest te voelen zijn deze cursussen waarschijnlijk minder geschikt. Zoals reeds eerder gezegd: EM is meditatie in actie. EM is geschikt voor mensen die teveel in hun denkprocessen zitten. Degenen die beter willen leren omgaan met hun gevoel en emoties. Maar zeker ook mensen die toe zijn aan verdieping, inzichten en groei. Je hoeft geen ervaring te hebben met meditatie of persoonlijke ontwikkeling. De cursus is voor iedereen die het aanspreekt toegankelijk. De EM cursussen zijn een prachtig startpunt voor diegenen voor wie de gevangenis van de "mind" ondraaglijk begint te worden, en voor wie de behoefte aan bevrijding groot genoeg is om er diep voor te willen gaan. Men moet op zijn minst bereid zijn tot eerlijkheid en zelfreflectie. Wie op dit moment erg depressief voelt, veel medicijnen of antidepressiva slikt kan beter niet aan deze vorm van meditatie beginnen. Eigenlijk geldt dat voor alle vormen van meditatie: je zou er pas aan moeten denken als je je leven in de basis redelijk op orde hebt, en geestelijk en fysiek redelijk in balans bent. 

Een groeiend netwerk van bevoegde EM trainers, verzorgt door het hele land cursussen EM 1, EM 2 en EM 3. De cursus EM 4 wordt uitsluitend door het IVEG gegeven en leidt op tot EM trainer. 

 

* Indien u psychische klachten heeft, en daarvoor onder behandeling staat of medicijnen slikt, dan is het beter om even met uw behandelaar en met ons te overleggen voordat u zich voor een training opgeeft