Gijs Gijsbrechts 


"Mediteren is meer dan zitten op een kussen en stil zijn. Mediteren kan eigenlijk de hele dag door, in alle omstandigheden, en is niet perse ingewikkeld of altijd heel erg serieus. In de eerste plaats is het voor mij een lichte en leuke manier van zelfonderzoek. Leren naar mezelf te kijken in elke situatie, en kunnen glimlachen over wat ik bij mezelf aantref, en wat het energetisch met me doet


Persoonlijke ontwikkeling houdt niet op bij opvoeding of scholing, maar een deel van het geluk zit in een permanent proces van mezelf verder blijven ontwikkelen. Te blijven leren over mezelf en het leven, om me daarmee in het leven te kunnen neerzetten als een completer en beter mens.


Sinds 2010 is meditatie als onderdeel van persoonlijke groei op mijn pad gekomen. Sinds de jaren 90 ben ik werkzaam in de wereld van organisatie-advies en automatisering. Vooral een hele mentale en intellectuele wereld. Een wereld waarin ik mezelf heb neer kunnen zetten, en uitdaging heb kunnen vinden in het oplossen van complexe problemen. Er is echter altijd een stemmetje geweest wat op de achtergrond heeft geknaagd. Wat maakte dat ik me diep van binnen afvroeg waar het nu eigenlijk echt om ging. Want ondanks alle succes met mooie projecten, vele verantwoordelijkheden, aanzien, en financiële zekerheid moest ik erkennen dat al die dingen me eigenlijk niet echt gelukkig maakten. Toen ik gedurende een project in China in 2009 vanwege een aantal heftige gebeurtenissen daar ik in een lichte burn-out terecht kwam, heb ik schoorvoetend de eerste voorzichtige stappen gezet richting een zoektocht naar wat geluk dan voor mij behelst. Waar komt dat knagende gevoel vandaan, wie ben ik werkelijk, en wat wil het leven mij vertellen?


Na wat omzwervingen ben ik in 2010 terecht gekomen op de Ferme de la Rochelle, een retraite boerderij in Frankrijk. Ik ben daar in aanraking gekomen met voor mij geheel nieuwe dingen. Er werd gemediteerd, yoga onderwezen, er was aandacht voor de helende werking van de natuur, het natuurlijke ritme der dingen, stilte en aandacht voor alles wat was, en de kracht van het simpelweg leren voelen. En dat tussen mensen die ook allemaal bezig waren met een ontwikkelingsproces. Voor wie het mentale niet alles overheersend was. Ik leer dat een mens toch echt veel meer is dan een gescheiden lichaam en geest. Dat ego een grote invloed heeft op hoe ik met mezelf en de wereld om ga. Dat het zaak is te leren eerst met mezelf te verbinden voor het mogelijk is op een oprechte manier te verbinden met anderen. Dat alles om me heen te maken heeft met energie, zowel positieve als negatieve. 


Sinds een vijftal jaren houd ik me uitgebreid bezig met o.a. Vipassana en Energetische Meditatie, en heb ik diverse trainingen gevolgd op onder andere het gebied van Zen meditatie en Psych-K. Vooral de Energetische Meditatie heeft me persoonlijk erg gegrepen. Energetische Meditatie integreert Indiase Meditatie technieken met de Chinese Energetische Geneeskunde. Het leert hoe je bij je energie kunt komen. Waar en waarom je energie soms blokkeert, en wat de gevolgen zijn voor je stemming of gezondheid.


De afgelopen jaren hebben een groot verschil gemaakt voor hoe ik mezelf ervaar, naar de wereld kijk, en met het leven wil omgaan. Het heeft me een stuk gebalanceerder gemaakt, rustiger, tevredener. Alhoewel het een illusie is te denken dat geluk ook simpelweg uit een instant meditatie potje te halen is. Maar ik denk wel dat in deze tijd, waarin we op een volkomen ander tempo leven dan twee generaties geleden, het voor vele mensen goed zou zijn eens even stil te staan, technieken te leren om beter bij zichzelf te komen, beter te kunnen verbinden met zichzelf, en daardoor ook met anderen. Daar wordt de wereld alleen maar een beetje beter van. Iets waar ik graag mijn bijdrage aan wil leveren.