Lotte Peters


Creativiteit en de behoefte mezelf te ontwikkelen spelen een belangrijke rol in mijn leven. Naast mijn werk als grafisch vormgever, ontwikkelde ik me op het gebied van yoga en massage. Ook deed ik ervaringen op met lichaamswerk, dans, Tantra voor vrouwen en cursussen op het gebied van creativiteit. Ik heb lang gedacht dat ik voor één ding moest kiezen: 'Ik ben óf yogadocent, masseur óf ik doe iets creatiefs. Het allemaal doen, dat kan niet!' Een gedachte die me ervan weerhield 'de wereld in te gaan'. Tot ik er achter kwam dat mijn veelzijdigheid een kwaliteit is. Nu voelt het alsof wat ik aan wil reiken juist samenkomt in wat ik doe. Daaronder ligt steeds mijn intentie anderen, en ook mezelf, de ruimte te bieden om te zijn zoals ze op dat moment zijn, vrij om in hun eigen tempo en op hun eigen manier tot zichzelf te komen. 


In 2007 begon ik met yoga. Naast een prachtige wijze om mijn lichaam en adem gezond, ruim en ontspannen te houden bracht het me inzichten waar ik ook 'buiten de mat' veel aan had. Ik werd geraakt door de diepe doorwerking van de houdingen op mijn gemoedstoestand, en de haarscherpe weerspiegeling van 'wie ik ben en hoe ik met dingen omga' tijdens mijn yoga- beoefening. Omdat ik graag meer wilde leren en ervaren op het gebied van yoga deed ik de Hathayoga docentenopleiding bij Saswitha in Bilthoven waar ik veel heb geleerd. Nieuwsgierig naar andere vormen en scholen van yoga verdiepte ik me in o.a. Yin-en Astangha Vinyasa yoga. 

 

Ik begon aan een ontdekkingsreis waarin ik steeds dichter bij mezelf kwam, en technieken vond die me hielpen open en aanwezig te blijven. Niet bang om daarvoor grenzen over te gaan reisde ik in 2007 voor het eerst naar Azie. Ik raakte verknocht aan India en ben daar sindsdien elk jaar om, bij de oorsprong, meer ervaring op te doen, en te genieten van haar mensen, cultuur en de rijkdom aan tradities. Yogadocent Surinder Singh in Rishikesh is voor mij een bron van vreugde en inspiratie. Ook ging ik regelmatig naar de Ferme de la Rochelle voor de retraites van Pieter van Dijk, daar leerde ik vanuit meer compassie met mezelf en het leven te zijn. In Nederland volgde ik bij Saskia Nefkens een individueel Mindfulnesstraject en later haar Heartfulness training. 


Ook begon ik met het studeren van Thaise Yoga-massage. Geïnspireerd door verschillende docenten is er een vorm van masseren ontstaan die bij me past; mild, intuïtief en in een rustige flow. Ik neem de tijd om te voelen wat er in het lichaam aanwezig is en mijn aanraking daarop aan te passen. Deze winter ben ik begonnen met een studie Cranio Sacraal werk. Luisteren met je handen, je hele aanwezigheid, niet manipuleren maar faciliteren. Het vertrouwen dat een mens, een lichaam, zelf weet wanneer en hoe zich te herstellen inspireert me enorm. Ik kijk ernaar uit me verder te ontwikkelen op dit gebied. 


Naast dit alles is schrijven een deel van mijn leven. Door te schrijven erken ik wat er in het moment bij me leeft, en geef ik ruimte aan het verleden of de toekomst om me iets te laten zien. Ik vind inspiratie in schrijftechnieken als Freewriting, mindful schrijven en boeken van bijvoorbeeld Julia Cameron en Nathalie Goldberg. Ik ben steeds weer verrast wat zich, als je in ongedwongenheid schrijft, laat zien. 


Tijdens de ontdekkingsreis die ik maak is het verlangen anders te gaan leven en werken steeds sterker geworden. In de afgelopen jaren verschoof langzaam maar zeker de focus van mijn grafische werk naar yoga en bewustwording. Ik ben blij en dankbaar dat ik de gelegenheid en het lef heb gekregen te ontdekken, en doen, waar mijn hart naar uitgaat.